Kellogg College Hub
Gallery
In Brief

Client:
Kellogg College, University of Oxford

Location:
Oxford

Construction value:
£1,500,000

Completion:
April 2017

The new café and common room for staff, students and visitors at Kellogg College is a small project with a big impact.

Kellogg College is the University of Oxford’s largest and most international graduate college, with over 1,000 students from 90 countries following 110 programmes of study from across the University’s four academic divisions and the Department of Continuing Education.

The College is composed of a group of Victorian villas within the North Oxford Conservation Area, set within their own generous leafy gardens. The new cultural and social centrepiece building has created opportunities to transform and articulate the College setting and enhance its many gardens.

The College Hub is positioned to preserve the original villa boundaries and also to create four distinct College gardens, each with a different role and character. Key paths flank the building on all sides to link the College quarters, and provide students with opportunities to pop in, pause and chat with others as they encounter the Hub. 

Externally the single storey Hub is formed from brick walls topped with a metalwork frieze in response to the adjacent Victorian red brick boundary walls and metal railings. The interior is designed to be enduring, warm and welcoming. It is designed to be divisible so that it can serve a number of key uses such as performances and public events, as well as its daily common room and café function. Views of all parts of the College connect the Hub visually as the physical and social centre of the College

The environmental impact of the building is very small. It has been designed to Passivhaus principles with rigorous standards of air tightness and insulation to produce a very low energy building. Large panels of south facing glazing maximise useful solar gains with summer shading provided by the terrace structure. The project is the first Passivhaus certified building for Oxford University. 

Context

The College site and buildings are regionally and locally significant for their contribution to townscape character.

Kellogg College is in the North Oxford Conservation Area and part of the Norham Manor Victorian Garden Suburb. The new College Hub seeks to create a contextual, calm, confident and enduring building and landscape, which respond to, and complement, the townscape.

Environmental Design
The building is designed to Passivhaus principles, which focuses on reducing heating demand and maximising air tightness to produce a very low energy building.

As a result the building is orientated to face south to maximise winter solar gain, with reduced glazing to the north, east and west, to minimise heat loss.

The flat roof reduces heat lost from excessive surface area and extends over the south terrace to protect the heavily glazed façade from summer overheating. Heat loss is further reduced through thick construction build-ups with very low U-values whilst super airtightness is achieved by a solid concrete shell, rigorous detailing and attention to detail on site.

Team

Client: Kellogg College, University of Oxford
Architect: Feilden Clegg Bradley Studios
Project Manager: Ridge & Partners LLP
Structural Engineer: Price & Myers
Environmental Engineer: CBG Consultants
Cost Consultant: Turner & Townsend
CDMC: HDC Group
Planning Consultant: JPPC
Heritage Advisor: Dorian Crone
Approved Inspector: Butler & Young
Planting Design: Anna Benn
Main Contractor: Speller Metcalfe
Photography: Tim Crocker

Drawings